Is een braam gelijk aan een euro?

Nee, een braam is een ruilmiddel, geen cent waard, maar tegelijkertijd onbetaalbaar. Het is de waarde die je zelf aan je arbeid geeft. In de geldeconomie kan een klusjesman of belastingconsulent een veel hoger uurloon vragen dan een schoonmaakster of een verhuizer.

Binnen de Letskring vraagt iedereen ongeveer hetzelfde: 12 bramen per uur.

Activiteiten waar je goed in bent, maar waar je niet zo snel geld voor zou vragen, kunnen in de Letskring een volwaardig ruilmiddel vormen. Inkopen doen, planten water geven of een taart bakken kan evenveel waard zijn als een computer repareren of een tekst vertalen. Dat maakt de Letskring tot een uniek systeem waarin alle arbeid meetelt en beloond wordt.

Bramen hebben dus een andere waarde dan euro’s. Toch verwisselen er bij een transactie wel eens euro’s van eigenaar. Soms heeft iemand voor een dienst materialen of ingrediënten moeten aanschaffen. Vrager en aanbieder mogen zelf kiezen of ze deze kosten in euro’s of in bramen willen verrekenen. Het is noodzakelijk om daar afspraken over te maken voordat de transactie plaatsvindt. Is dat niet gebeurd, probeer er dan op een redelijke manier uit te komen. Natuurlijk kun je iemand deze kosten kwijtschelden, dat gebeurt ook regelmatig. Ga er echter nooit vanuit dat dit vanzelfsprekend is.