Hoe werkt LETS?

Een Letskring is een lokaal netwerk van mensen die met elkaar diensten en goederen uitwisselen. Ze betalen elkaar niet met geld, maar met punten. In Brummen/Eerbeek worden die punten "bramen" genoemd.

Het is een ruilsysteem waarbij iedereen inbrengt wat zij/hij goed kan of leuk vindt om te doen. Ook worden er wel goederen aan elkaar uitgeleend of verhandeld.

Vraag en aanbod

Leden geven op wat ze graag willen doen (aanbod) en wat ze willen laten doen (vraag).

Dat kan van alles zijn: hulp in huis of tuin, een ander iets leren, een cake bakken, muziek maken, enz.

Vraag en aanbod worden via een ledenprogramma (Lex) op de website bekend gemaakt. Ook verhandelde bramen worden in Lex bijgehouden. Vanuit je huiskamer kun je kennismaken met de andere leden door hun profiel te bekijken. Alleen leden hebben toegang tot dit systeem.

Ben je nog geen lid, dan kun je op de website alle vraag en aanbod inzien en uitgebreide informatie lezen. De persoonlijke gegevens van leden zijn dan niet beschikbaar.

Transacties

Wie van een dienst gebruik wil maken, neemt contact op met de aanbieder en samen maken ze een afspraak over "wanneer en waar" en hoeveel bramen het gaat kosten.

Hierbij geldt, als richtlijn, 12 bramen per uur. Dat kan meer of minder zijn, afhankelijk van het vereiste deskundigheidsniveau en andere factoren.

Doe waar je goed in bent!

Van het plakken van een fietsband tot lessen in internetgebruik of de krant die je uitgelezen hebt: het kan allemaal geruild worden. Het handige van een ruilkring is dat ruilen zich niet beperkt tot telkens twee mensen: je kunt iets aanbieden aan de ene persoon en daarvoor in ruil van iemand anders iets terugkrijgen. Een voorbeeld:

-     Inge maakt een jas korter voor Bart;

-     Bart spit de tuin om voor Marijke;

-     Marijke geeft Jasper een rugmassage;

-     Jasper geeft een dvd aan Chris;

-     Chris hangt een lamp op voor Inge.

Zo is het kringetje rond. In de Letskring komen deze verschillende mensen met elkaar in contact. Ieders mogelijkheden worden hierdoor vergroot.

Wat bied ik aan?

Bedenk welke diensten je zelf kunt bieden. Liefst meer dan één, zodat je met veel mensen diensten kunt ruilen. Het handigste is om diensten aan te bieden, waarvoor nog weinig aanbod is of waarin jij uitblinkt. Misschien kun je een "gat in de markt" opvullen, wees creatief!

Overigens kun je op elk gewenst moment je aanbod wijzigen, schrappen of uitbreiden.